Rok 2019 v skratke

Súhrn roka 2019 v krátkom blogu. Po dlhej dobe je to aj nový príspevok na tento web. Okrem súkromných záležitostí venujem svoju energiu klientom a rozbehnutým projektom, ktoré dávajú výdatne zabrať. Gro času venujem Madviso – marketingová agentúra. Ďalšie projekty firmy máme Madvishop čo je e-shop riešenie na mieru a zároveň rozbiehame projekt, cez ktorý poskytujeme e-shop na prenájom Midasto vhodnejší pre klientov čo s predajom online len začínajú. V osobnom živote to bol rok, ktorý bol zlomový. Tak ako keď som sa v roku 2016 vrátil z cesty okolo sveta na bicykli a založili sme Madviso alebo, keď som začal podnikať a fungovať na voľnej nohe v roku 2011. Počas roka sa toho veľa stalo a niečo spíšem v tomto blogu. Veľa sa toho stalo a nie vždy to bolo najpríjemnejšie, ale bolo potrebné to urobiť.

Sťahovanie firmy

Nový rok začal veľmi hekticky, ukončili sme prenájom firemných priestorov na Karpatskej, keďže to nebol ucelený priestor a zobrali sme nové priestory v staršom dome z roku 1910 na Leškovej. Priestor je len náš a je výrazne veľkorysejší. Sťahovanie sme aj napriek rôznym problémom zvládli. Priestor mierne upravili, aby sa nám v ňom lepšie pracovalo, konzultovalo a školilo. Ešte stále je ešte čo zlepšovať. Priestory majú dobrú energiu a pekne vyzerajú, čo ma teší.

Cyklistika na Cypre

Veľmi sa mi od decembra do februára nepodarilo trénovať a rozhodol som sa to napraviť. Tréning koncom februára a začiatkom marca v teple je ideálny na štart sezóny. Keďže času, keď sa môžem venovať športu celý deň nie je veľa, tak aspoň takto 10 dní v roku si to môžem dopriať. Viac ako 1400 km za 11 dní na cestnom bicykli v kopcoch a aj pri mori v peknom prostredí na cestách takmer bez áut a s ohľaduplnými vodičmi. Tento rok toto podujatie opakujeme, ale namiesto mesta Larnaca ideme do letoviska Paphos.

Optimalizácia firmy a procesov

Aj vďaka fuckupom v uplynulých rokoch prebieha optimalizácia procesov vo firme a nastavenie, aby sme boli v čiernych číslach a čo najmenší vplyv na firmu mali rôzne interné a externé faktory. Toto je celoročná operácia, ale jej gro sa odohráva v období jar a leto 2019. Do sme hľadali do tímu ľudí a vyskúšali ich niekoľko počas roka. Nepodarilo sa nám nastaviť očakávania na ani jednej zo strán a tak zostávame naďalej pracovať v menšom tíme. Časom som pochopil, že to je lepšie, robiť v menšom tíme a efektívne. Hlavne nsstrácať veľa času s ľudmi, ktorí chcú robiť v práci niečo iné ako pracovať , pomáhať klientom a ľuďom v tíme. To je podľa mňa veľmi dôležité nastavenie.

Webstránka Madviso, blog a nové služby

Veľkou zmenou v roku 2019 prešla naša firemné webstránka, ktorú tieto mesiace opäť budeme prerábať. Prispôsobili sme ju novej ponuke služieb a obsah rozšírili. Postupne sme pridávali aj nové služby, ktorým sa chceme venovať hlavne v roku 2020. Medzi tie kľúčové patria marketingová stratégia, správa sociálnych sietí, správa reklamných kampaní, tvorba obsahu pre web a sociálne siete, tvorba webstránok, e-shopov na mieru, SEO, audity od webstránok, cez SEO až po marketing. Ku koncu roka sme zastabilizovali, aby nám na nej pribúdal relevantný obsah aj na blogu. Niektoré blogy za rok mali vyše 5000 zobrazení. Najúspešnejší mal priemerný čas návštevy vyše 5 minút. Samozrejme aj vzhľadom na čas a rozpočet sa jej môžeme venovať len obmedzene, aj keď web nám zobral v 2019 veľa času, ale je to dôležitý kanál.

Madviso webstránka

Marketingové školenia

V roku 2019 som vyškolil vyše 300 ľudí na našich prezentáciach, workshopoch alebo v spolupráci s našimi partnermi a klientami. V školeniach plánujeme pokračovať aj v roku 2020, ale plánujeme rozšíriť ponuku pre verejnosť aj o školenia na mieru. Vzdelávanie je cesta, ktorou sa oplatí ísť. Je potrebné vzdelávať trh, klientov a aj ľudí. Vzdelávanie pre dospelých je na Slovensku pozadu oproti vyspelým krajinám a vidím tu veľký priestor na zlepšenie. Teda okrem toho, že ma to baví. 🙂

Poznávačka v Jordánsku

S Heni sme sa vybrali spoznávať Jordánsko, len to načasovanie cez Ramadán nebolo ideálne. Inak skvelá krajina, kde je možné navštíviť zaujímavé miesta a okrem histórie, kultúry a prírodných krás sa dá zažiť autentická púsť. Na vlastnej koži som vyskúšal, že sa v Mŕtvom Mori naozaj nedá potopiť. Páčilo sa nám aj stratené mesto Petra a aj na ďalších historických miestach, ktorých je v Jrodánsku neúrekom. Oplatí sa zastaviť aj na púšti nielen cez deň, ale aj na noc, aby ste si vychutnali východ alebo západ slnka. Dali sme to tradične kombináciou náhodná doprava a ubytovanie. Dobre bolo a určite sa ešte vrátime.

KE – BA a BA – KE na bicykli

Obnovil som môj obľúbený formát jazdenia po Slovensku na bicykli. Kedysi sme to chodili za deň, teraz už tak viac na komfort a v pohode od 150 km do 250 km denne. Okrem možnosti vidieť Slovensko zo sedla bicykla inak, akcia ponúka možnosť si zamakať cez najkrajšie slovenské stúpania a nastúpať viac ako 6000 m výškových a za 3 dni odjazdiť od 24 do 30 hodín. Viac info je na webstránke Cycle Slovakia.

Sťahovanie podruhé

Z Petržalky do núdzového ubytovania v meste a potom do nového na skok do mesta. Zatiaľ spokojnosť, ale stálo nás to veľa energie sa presťahovať a dotiahnuť nejako nový byt do obývateľného stavu. Auto nemám teda najviac ma teší možnosť chodiť väčšinou peši, lebo mám všetko po ruke a keby niečo MHD zatiaľ funguje.

Cyklistická 12 hodinovka

Prihlásil som sa na cyklistickú 24 hodinovku na Slovakia Ring. Áno jazdí sa jeden okruh na bicykli 24 hodín. Posledné 2 roky mám totálny nedostatok spánku, takže to nedopadlo ideálne. Tak som to po 426 km a niečo vyše 12 hodín na bicykli zabalil a išiel spať, lebo by som náhodou zaspal na bicykli a to by mohlo dopadnúť ešte o niečo horšie. O rok idem znova, ale len na 12 hodinovú trať, lebo toto už len tak ľahko nedospím.

Vysoké Tatry

Po dlhšom čase sme sa vybrali do Vysokých Tatier na turistiku. Jedeň deň ani nohy, dve plesá a niečo vyše 30 km. Druhý deň z Poľska totálne hordy ľudí smerom na Morské Oko. Každopádne oba dni zážitok, ale moja na polámaná noha už nedávala. Mali sme pekný výhľad na celé Tatry z hotela v Taranskej Javorine a bol tam aj welness.

Vysoké Tatry

Wacken 30. ročník

S kamošmi sme sa vybrali na 30. ročník metalového festivalu Wacken. Už nie ako za mladi, ale trošku dôchodcovsky v hoteli. No stálo to za to a za pár dní som videl nejaké tie metalové a rockové stálice naživo.

Cyklojazda slobody alebo bodka za cyklosezónou

Medzi zaujímavé cyklojazdy patrila cyklojazda slobody, ktorá mala pripomenúť 30. výročie otvorenia hraníc, ktoré je veľmi dôležité a myslím, že aj takýmto spôsobom je vhodné pripomínať, že sloboda je dôležitá. Posledná výdatnejšia jazda, keď aj s cestou späť to bolo vyše 160 km. Cesta naspäť patrila k najrýchlejším jazdám sezóny. Od tejto jazdy sa už len občasne flákam. Sledovať flákanie sa dá na mojom Strava profile.

Midasto – eshop na prenájom

V novembri sa nám podarilo spustiť od leta testovanú verziu Midasto pre každého, kto si chce na niekoľko kliknutí prenajať e-shop systém a predávať online. Do konca roka sme získali niekoľko platiacich klientov. Verím, že ďalší rok nám pribudnú nové témy, funkcie a zabojujeme o to, aby sme získali aspoň 100 platiacich zákazníkov.

Midasto e-shop na prenájom

Tento projekt ma teší, ale od roku 2015, keď som kupoval doménu a mal všetko vymyslené nás čakala ešte dlhá cesta k jeho spusteniu. Plány sa menia, ale tam, kde sme mali byť v 2015 sme ziaľ až v roku 2019. Teda toľko k očakávania versus realita. Všetko zlé je na niečo dobré a o to je tento systém lepší, lebo na tejto ceste sme nabrali aj veľa skúseností. Ďakujem hlavne kolegom, ktorí mi pomohli vytvoriť niečo také. Výhoda je hlavne škálovateľnosť, čo nám umožňuje aj začínajúcim firmám poskytovať e-shop, cez ktorý môžu predávať.

Trenujeme e-shop a nové značky

Mať e-shop systém a nemať e-shop? Od novembra spúšťame, ale zatiaľ len veľmi opatrne, e-shop na webstránke Trenujeme.sk. Tej sa venujeme nepravidelne a dlhodobo už siedmy rok, teda má návštevnosť 400 – 700 unikátnych návštevníkov denne. Koncom roka sa mi podarilo dať dokopy super značky, ktoré pomôžu ľuďom, čo behajú, robia triatlon alebo cyklistiku. Hlavné značky sú Sportful, Alé, bicykle Issac, PowerBar, MycoMedica. Tak v 2020 už snáď predávame.

Osobne

V osobnom živote ma najviac teší, že sme rok 2019 zvládli všetky sťahovačky a prežil som ho v zdraví. Ústal som náročnú jar a docela veľké zmeny vo firme a osobnom živote. Navštívil som novú krajinu a to Jordánsko. Zaviedol som pravidelnú chôdzu a čo najviac sa snažím prepravovať ešte viac peši, ak to situácia dovolí. Prezentoval som o ceste okolo sveta v Paralelnej Polis a v Piešťanoch.

Šport

Šport musí ísť osobitne, keďže je to podstatné zložka môjho života. Na bicykli som najazdil 10 252 km, 108 180 m nastúpaných do kopca, 430 hodín a 23 minút v sedle. Beh skromnejšie len 330 km, ale nie všetko som odsledoval presne a plávanie to sledujem len ku koncu roka čo mi vyšlo 23,6 km. Prešiel som niekoľko pekných trás, ale hlavne ma potešili jazdy po Slovensku a na Cypre na jar. Marec bol práve aj mesiac, keď som najazdil najviac. Začal som viac behať a plávať, čo je super. Hlavne na v zime, len som to nejako veľmi nesledoval, takže v 2020 budem musieť toto zlepšiť.

Karol na bicykli

Čo sa podarilo a nepodarilo vo firme?

Madviso malo počas roka niekoľko zaujímavých projektov a klientov. Najviac ma teší e-shop na mieru pre Dom Cigár, klientovi s vlastnou značkou pánskych košiel Stevula sme za 2017 vs 2019 pomohli s komunikáciou a rastom predaja o viac ako 300 % s kampaňami s ROAS aj vyše 600 %. Skokanom roka je značka Lothor, ktorá v obratoch vyskočila už tesne po spustení e-shopu a kampane mali ROAS vyše 1000 % mesačne. Veľmi pekne vzhľadom na rozpočet sa nám podarilo prepracovať webstránku, obsah a komunikáciu pre firmu Klimatechnik. Rozbehli sme e-shopy a predaj online aj ďalším klientom a značkám ako Nova Nábytok, WGO a Carpe DM. Zaradili sme sa medzi zodpovedné firmy v rebríčku SmartHead. Spokojní klienti samozrejme potešia najviac.

Stevula 2019 Facebook

Nepodarilo sa hlavne nájsť ľudí na rôzne pozície pozície a to sales manager, social media managera a programátora. Teda sme niekoľko menej zaujímavých projektov museli odmietnuť. Niekoľko bolo takých, kde sme sa nedohodli aj vzhľadom na iné očakávania od spolupráce. E-shop Trenujeme a Midasto je mierne v sklze. Nie všetky funkcie sme stihli tak, ako sme chceli. Hlavne kvôli nedostatku ľudí a množstvu iných projektov sme nedokázali vo firme nejako rásť, ale aspoň sme zistili na čom potrebujeme zamakať. Pripravíme aj zaujímavé prípadové štúdie, ktoré verím, že čoskoro budú pribúdať na náš web.

Plány na 2020?

Plány sa menia, ale je lepšia mať aspoň orientačné plány ako nič. Verím, že v osobnom živote to v 2020 bude o dosť stabilnejšie a bude viac času na osobný rozvoj, objavovanie iných sfér, cyklistiku, cestovanie a život. Samozrejme dúfam, že budem zdravý , že sa viac vyspím a budem o niečo menej v strese. V 2019 som sa snažil elimininovať čo najviac externých stres faktorov, ale ešte sa mi to úplne nepodarilo. Nenahnevám sa, ak sa podarí najazdiť aspoň 12 000 – 14 000 km na bicykli a spraviť nejaké zaujímavé jazdy nielen po Slovensku. Určite by som chcel niečo precestovať, ale uvidím, ako na tom budem s časom.

Vo firme pripravujeme nový web Madviso, chceme pravidelne komunikovať, pripraviť nové služby a upratať tie staré. Zamakať na tom, čo sme nestihli. Nájsť ľudí, vylepšiť proces a nájsť nové zaujímavé spolupráce. Procesne ísť skôr ako na obrat na udržateľnosť a opäť veľa reinvestovať do rastu a interných projektov. Vyškoliť aspoň 300 ľudí. S Midasto budeme meniť administráciu systému a chceli by sme expandovať do ČR. Samozrejme rozbehnúť e-shop Trenujeme a s ním by som chcel nejako zorganizovať cyklo skupinu, čo pravidelne jazdí pod hlavičkou Trenujeme. Nech nemusím jazdiť sám alebo vo veľkých skupinách, ktoré sa pravidelne organizujú a s ktorými si občas rád zajazdím. Držím si palce a myslím, že 2020 bude celkom divoká jazda. 🙂

Zdieľaj:

Články

Ako zvýšiť predaj na novom e-shope

Ako rozbehnúť predaj na novom e-shope

V tomto krátkom článku spíšem niekoľko tipov pre začínajúcich e-shopistov. Je vhodný pre ľudí čo plánujú alebo už začali s predajom na e-shope, ale vykročili

Analýza kľúčových slov

Analýza kľúčových slov

V tomto článku rozpíšem nielen základné informácie o analýze kľúčových slov, ktorá má veľmi veľa možností využitia. V zjednodušenom význame ide o prieskum hľadanosti kľúčových